Kávový slovník

 

A

Acidita – je to kyslastá chuťová vlastnosť odrody Arabica spôsobená kyselinami, ktoré sa v odrode nachádzajú

Aeropress – valec s piestom v ktorom sa káva extrahuje tým že tlačená piestom cez filter

Africká posteľ – niekoľko drevených tyčí cez ktoré je natiahnutá látka, na ktorých sa suší zelené zrno alebo aj celé kávové čerešne

Arabica – odroda kávovníka, ktorý rastie vo vyšších nadmorských výškach. Je kvalitnejšia ale aj drahšia, väčšinou aciditnejšia a jemnejšia chuť.

Alternatíva –  alternatívna príprava kávy – jedná sa najmä o filtrovanú kávu ako je chemex, hario V-60, prekvapkávače, resp. prípravu pomocou moka kávovaru, aeropress-u, frenchpress-u, zalievaná káva, turecká pripravená pomocou džezvy.

B

Barista – osoba, ktorá sa špecializuje na prípravu rôznych kávových nápojov

Blend – kávová zmes, zmes arabiky a robusty, alebo viacerých druhov arabík z rôznych krajín

C

Cascara – sušené šupky z kávových čerešní, na plantážach sa využíva ako hnojivo, ale výborná je aj ako čaj

Cupping – ochutnávanie a následné porovnávanie a posudzovanie chuťových a aromatických vlastností kávy

Crack – je to prasknutie, ktoré sa ozýva pri pražení. Prvé prasknutie je pri veľmi svetlo praženej káve, druhé prasknutie je pri tmavo praženej káve následkom čoho kávové zrno vypustí oleje

Crema – pena na povrchu Espresso nápoja, podľa farby a jej hustoty dokážeme zhodnotiť kvalitu extrakcie a čerstvosť kávy od praženia

D

Defekt – vada na kávovom zrne. Napr.: nalomené zrno, pleseň, poškodenie od hmyzu

Dochuť – chuť, ktorá zostáva v ústach po dopití kávy

Drip – prekvapkávaná káva, pripravovaná pomocou alternatívnych spôsobov prípravy ako je, Hario V60, prekvapkávače

Džezva –  často medená nádobka s dlhšou rúčkou, určená k príprave tureckej kávy

E

Extrakcia – proces, pri ktorom sa do vody uvoľňujú zložky z upraženého kávového zrna

Espresso – príprava kávového nápoja zo 7 a viac gramov namletej kávy automatickým alebo pákovým kávovarom pod tlakom s horúcou vodou pri teplote okolo 90 – 94°C kedy vytečie 25-35ml nápoja za 20-27 sekúnd.

F

Fermentácia – proces spracovania zeleného kávového zrna, kedy dochádza k premene cukrov i iné látky

Finca, Fazenda – španielsky a portugalský výraz označujúci farmu

French press – sklenená valcovitá nádoba so stláčateľným sitkom na pieste, ktorý sa používa k príprave kávy

Filtrovaná káva – káva pripravovaná zalievaním pomletej kávy v papierových filtroch ako je napr. Hario V60, Chemex, ale aj prekvapkávače

H

Hopper – zásobník na kávu na mlynčeku

Ch

Chemex – sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s drevenou obručou na uchopenie. Pomocou papierových filtrov sa v nej pripravuje filtrovaná káva

K

Kávová čerešňa – Plod kávovníka, ktorý je po dozretí väčšinou červený, ale aj žltý, oranžový. Nedozretá je zelená. Vo vnútri sa nachádzajú dve ale niekedy aj jedno kávové zrno

Knock box – Nádoba, do ktorej baristi odklepávajú použitú kávu z páky

Kofeín –  Alkaloid nachádzajúci sa v kávovníkovom zrne. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov. Je to návyková látka

L

Latte art – Metóda kreslenia mliečnou penou do kávového nápoja cappuccino.

Lot – Časť parcely, resp. zberu určená pre špeciálne zaobchádzanie. Často je to úroda vyššej kvality

M

Macchiato – Espresso s trochou mliečnej peny na vrchu. Pripomína malé capuccino

Metóda honey – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa vylúpané kávové zrná vysúšajú na tzv. afrických posteliach

Metóda natural – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa zrná sušia nevylúpané

Metóda mokrá – spracovanie kávových čerešní, pri ktorom sa od zrna oddeľuje šupka pomocou premývania prúdom vody

Mikropena – Jemná pena, vyrábaná pomocou parnej trysky hustotou podobná smotane.

Moka kanvička – Určená na prípravu kávy. U nás nazývaná aj „koťogo“. Funguje na báze tlaku vodnej pary.

O

Odroda – špecifické delenie kávovníkov, kde každá odroda ma odlišné podmienky pre pestovanie i chuť. Vznikajú rôznym krížením a šľachtením alebo prirodzenou mutáciou. Len u druhu Arabica rozlišujeme cez 80 odrôd

Oleje – vznikajú v zrnku pri pražení. Zrná ich obsahujú veľké množstvo a hrajú podstatnú úlohu pri extrakcii

P

Portafilter – Páka kávovaru.

Puk – Vyextrahovaná stlačená káva z portafilter-a.

R

Roast  –  Praženie alebo upražená várka kávy.

Robusta – Druh kávovníka Canephora. Jedná sa o odrodu kávovníka bez acidity, s prevládajúcou horkosťou a s vyšším obsahom kofeínu. Zrná sú menšie. Je považovaná za menej kvalitnú odrodu kávy. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach a je menej náročná na pestovanie.

S

SCAA / SCAE – Speciality Coffee Association of America alebo Europe. Asociácie, ktoré zvyšujú povedomie o výberovej káve prostredníctvom rôznych festivalov, certifikačných programov.

Slepé sítko – Kovové sítko, které se vkládá do portafilteru při čištění kávovaru.

T

Tamper – Kovový nástroj v tvare pečiatky používajúci sa k utlačeniu kávy v portafiltri.

V

Vacuum pot – Prístroj na prípravu filtrovanej kávy, ktorý funguje na princípe pretlaku vodnej pary.