Ako si vybrať správnu kávu ?
Rozhodovanie o tom, ktorú kávu si kúpiť, môže byť pre mnohých ľudí skutočne náročné. V súčasnosti existuje na trhu nespočetné množstvo značiek a druhov káv ako aj rovnako veľa ďalších premenných, ktoré môžu mať pre vás pri výbere zmysel.
Preto je užitočné vedieť kde a ako si vybrať tie najlepšie kávové zrná. Tu je niekoľko tipov:
Poznať svoje preferencie
Na trhu dnes existujú dve široké kategórie komerčných kávových zŕn, Arabika a Robusta. Vedieť čo máte radi a čo sa vám páči, vám pomôže pri výbere toho čo chcete.
Káva typu Arabika rastie vo vysokohorských oblastiach. Je všeobecne známa pre svoju mierne kyslú až kyslú, častokrát ovocnú, orieškovú alebo čokoládovú, ale za to jemnú chuť. Na druhej strane, Robusta rastie v nižších nadmorských výškach a má silnú horkú a zemitú chuť. Aj keď je Arabika považovaná za vyššiu triedu, do značnej miery to záleží na jej rastovom procese a ošetrení, ktoré dostáva pri svojej ceste do pražiarne kávy. To všetko nezaručuje, že konečný produkt je najvyššej kvality. Takže, ak sa nechcete stať odborníkom, prestaňte si robiť starosti s typom a druhom zŕn a zamerajte sa na nájdenie pražiarne alebo značky, ktorá produkuje kávu aká vyhovuje vašim potrebám.
Vyberajte kávové zrná podľa preferovanej chuti
Niektorí milovníci kávy chcú, aby ich prvý pohár mal lahodnú a jemnú chuť avšak toto si vyžaduje trochu viac pokusov a omylov pri výbere. Ak dávate prednosť káve, ktorá má jemnú chuť s rôznou úrovňou kyslosti, potom by ste mali hľadať suché, svetlo zafarbené kávové zrná. Tieto zrná sa pražia na kratšiu dobu a výsledná káva nemá tendenciu trpkej chuti. Ak dávate prednosť konzumácii kávy, ktorá má silnú chuť, potom si chcete kúpiť kávové zrná, ktoré boli pražené dlhšiu dobu. Tieto zrná majú tendenciu byť lesklé, s tmavým vzhľadom. Takto upražené kávové zrná produkujú výraznú a horkú chuť, dodávajúc na povrch kávy viac kávového oleja. A na koniec zemitá a horká chuť Robusty pridávaná do zmesí pre jej kofeín a bohatšiu penu.
Určite si koľko kofeínu vo svojej káve chcete
Na rozdiel od toho, čo si väčšina ľudí myslí, tmavé pražené kávové zrná obsahujú nižšie hladiny kofeínu ako tie, ktorých praženie je svetlé alebo stredné. Svetlo pražené kávové zrná majú najvyššiu hladinu kofeínu zo všetkých troch. Kávové zrná, ktoré sa používajú na výrobu espressa, sú v škále stredne až tmavo upražených. Ak chcete vyťažiť zo svojej kávy čo najviac kofeínu, radšej si vyberte svetlé alebo stredne svetlé pražené kávové zrná.